De Champagnestreek

De wijnstokken in de champagnestreek wortelen in een dikke laag krijt. Deze bijzondere laag krijt (Belemnita Quadrata) zorgt ervoor dat de wijnstokken uitzonderlijk goed kunnen gedijen. Het krijt houdt warmte en vocht vast en staat deze weer af wanneer daar behoefte aan is. Tevens verschaft het krijt de wijnstokken de mineralen die de unieke eigenschappen van de Champagne druiven op een subtiele manier bepalen.

De gemiddelde jaartemperatuur in de Champagnestreek bedraagt 10,5C. Dit is een kritische grens. Bij een lagere temperatuurwaarde rijpen de wijndruiven niet meer. Binnen de Champagnestreek treft men overigens tal van verschillende microklimaten aan als gevolg van verschillen in ligging (zonneschijn) en hoogte. Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, het zijn juist deze moeilijke klimatologische omstandigheden die zorgen voor druiven van een uitzonderlijke kwaliteit.

De gemiddelde kwaliteit van de druiven wordt bepaald door de volgende faktoren :

1. De ligging van de wijngaard t.o.v de zon. Het beste is als de druiven 's ochtends veel zonlicht krijgen maar op het heetst van de dag niet al te veel (maar ook niet te weinig)
2. De hellingshoek van de wijngaard. De helling mag, voor de lichtinval niet vlak zijn maar ook niet te steil.
3. De samenstelling van de bodem. Sommige druiven soorten doen het beter op een bepaalde ondergrond dan andere. Minerale bestanddelen moeten in een juiste hoeveelheid aanwezig zijn. De bodem moet flink poreus maar ook weer niet te poreus zijn; de druivenranken moeten net voldoende water en voedingsstoffen uit de grond krijgen.

Sedert begin 1900 krijgen de wijngaarden een classificatie op basis van deze faktoren. Als alle factoren optimaal zijn dan krijgt de wijngaard de score 100%. Men heeft het dan over Grand Cru's wijngaarden. De BluePeter Champagne komt precies uit deze regio.


Champagne Bluepeter
Maaiken 6 - 8300 Knokke Heist   tel/fax (32) 050-613663   GSM (32) 0473-986449
  bluepeter@skynet.be